Nagy a seggem, igen.
2016. január 29. írta: kerekhely

Nagy a seggem, igen.

De ha egy vita közben ezt érvként használják ellenem, nem azért sírom el magam, mert akkor tudtam meg, hogy nagy.

Hanem mert szóbeli ERŐSZAK ért. 

Olyan kultúrában élünk, amiben teljesen hétköznapi megoldás egy vitát érvek helyett sértésekkel megtámogatni. De fontos azzal tisztában lenni -és leginkább az ilyesmit elszenvedőknek- hogy a sértések a szóbeli bántalmazás eszközei. Hatalmi eszközök, amiket arra szoktak használni, hogy a másik ember fölé kerekedjenek, néha valami egyértelműen azonosítható céllal, néha pedig látszólag csak a hatalomgyakorlás puszta öröméért. Ennek egy minősített esete az úgynevezett fat-shaming; amikor a sértések az "undorítóan kövér-lusta-nem kell senkinek" mátrixból kerülnek ki.

haters-gonna-hate.jpg

A másik sértegetése, mint téma, egy tegnapi-tegnapelőtti vita kapcsán lett nagyon aktuális. A bloghoz tartozó facebook oldalra feltettem egy nő kövérellenes hozzászólását (a neve megjelenítése nélkül), ő pedig szerette volna, ha ezt eltávolítom. Én ezt nem tettem meg, a nő egyre fenyegetőbb lett, végül segítségül hívott egy férfit, aki a következő szavakkal akart hatni rám; miután kiírtam, hogy törölni fogom a nő hozzászólásait:

"A legegyszerűbb letiltani azt akinek a véleményét nem bírod! Ezekszerint a veled szemben sétáló embereket is lődd fejbe akik csúnyán néznek rád! Szerintem az egyik leányzó semmi sértőt nem írt azzal, hogy igenis a mozgás szükséges a szervezetnek. Csak a gyengék és a lelki sérült nők gyűjtik a kifogásokat miért is ne legyenek vonzóbbak! Bújjatok csak egy kép nélküli profil mögé és vádaskodjatok, de amit te csinálsz az nem munka hanem durcázás a mázsák mögött amiket lusta vagy kitenni az utcára.Az ilyen betegségekkel pszichológust keressetek fel,mert nem tudtok túl lenni rajta, az fix! Fogadjátok el végre magatokat olyannak,amilyenek vagytok vagy húzzatok a zöldségeshez és az utcára kocogni!"

Akkor most nézzük mondatonként-valakinek a piszkos munkát is el kell végeznie, ugyebár.

MONDATSZÁNDÉKVALÓSÁG
A legegyszerűbb letiltani azt akinek a véleményét nem bírod!Érezzem gyávának magamJogom van bármilyen módon védekezni, és a közösség tagjait megvédeni a támadásoktól.
Ezekszerint a veled szemben sétáló embereket is lődd fejbe …Aránytalan erőszakkal vádolni engemSenkit nem bántalmaztam.
...akik csúnyán néznek rád!Bagatellizálni az általuk elkövetett szóbeli erőszakotNem csúnyán néztek, hanem szóbeli erőszakot követtek el ellenem.
Szerintem az egyik leányzó semmi sértőt nem írt azzal…Letagadni a sértés, a szóbeli erőszak megtörténtét, és elvenni tőlem a jogot, hogy meghatározzam, megsértettek -e vagy semSértő dolgokat írtak.
...hogy igenis a mozgás szükséges a szervezetnek.Témát váltani, és a bántalmazást a kijelentés igazságtartalmával validálniNyilván szükséges, de ha elkezdünk ezen továbbmenni, beleesünk az elkövető csapdájába.
Csak a gyengék és a lelki sérült nők gyűjtik a kifogásokat...Témát váltani, a potenciálisan gyenge pontomat piszkálni, és hogy érezzem gyengének, betegnek magamEnnek sem érdemes az igazságtartalmát firtatni, mert ha elkezdjük, akkor már meg is történt a témaváltás (az ő általuk elkövetett folyamatos szóbeli erőszak helyett elkezdünk az én lelki problémáim meglétével foglalkozni).
...miért is ne legyenek vonzóbbak!Gyenge pont piszkálása (bevett taktika nőket a külsejükkel kapcsolatban elbizonytalanítani)\A vita szempontjából természetesen indifferens, hogyan nézek ki.
Bújjatok csak egy kép nélküli profil mögé…Érezzem gyávának magamJogom van anonimitással védekezni-pont az olyasmi ellen, amit most ő is elkövet.
...és vádaskodjatok…Érezzem agresszívnek és igazságtalannak magamNem vádaskodtam, egyszerűen nevén neveztem a kövérek elleni uszítást.
...de amit te csinálsz az nem munka…Az aktivista tevékenységem értéktelennek bélyegzéseÓ, dehogynem, ha tudnád, micsoda energiámba kerül a mocskos mondataidat szétcincálni!
...hanem durcázás…Az érzéseim, gondolataim jogosságának letagadásaA rossz érzéseim jogosak, hiszen bántalmaztak.
...a mázsák mögött…Gyenge pont piszkálása (aka fat shaming)A téma szempontjából lényegtelen, hány kiló vagyok- az igazságtartalmának vizsgálata a bántalmazó szándéka szerint félreviszi a témát.
...amiket lusta vagy kitenni az utcára.Érezzem hibásnak magam a kövérségemért, legyen bűntudatom (fat shaming)A téma szempontjából lényegtelen, hogy mennyit mozgok- az igazságtartalmának vizsgálata a bántalmazó szándéka szerint félreviszi a témát.
Az ilyen betegségekkel pszichológust keressetek fel…Potenciálisan gyenge pont piszkálásaAz, hogy kiállok magamért, és a hozzám hasonló emberekért, nem betegség. Asszertivitásnak illetve aktivizmusnak nevezik.
...mert nem tudtok túl lenni rajta, az fix!A saját életem feletti irányítás megkérdőjelezéseLásd az előzőt.
Fogadjátok el végre magatokat olyannak,amilyenek vagytok…Érezzem az én hibámnak, hogy rosszul esik, hogy bántalmaznakNem a kövérek nem fogadják el magukat, hanem éppen az ehhez hasonló bántalmazások miatt alakul bennük ki az, a valóságnak megfelelő kép, hogy a társadalom nem fogadja el őket.
...vagy húzzatok a zöldségeshez és az utcára kocogni!BűntudatkeltésEzt nem is kommentálnám, inkább megyek a zöldségeshez kocogni!

Összegzésképpen talán egy analógiát. Ha a 6 éves gyerek lever egy vázát, és az apja addig üvöltözik vele, amíg el nem sírja magát, az nem gyereknevelés. Lehet annak nevezni, de az valójában nem arról szól,hogy az apa építeni, fejleszteni akarja a gyereket; az az apa dühéről, feszültségeiről, és ennek a gyereken való levezetéséről szól- tehát az elkövetőről. A fat-shamereknek két alaptrükkjük van. Az egyik az, hogy megpróbálják az egészségünkkel kapcsolatos aggodalomnak álcázni a bántalmazásunkat. A másik pedig az, hogy bűntudatot keltenek bennünk, építenek a már amúgy is nagyon erős szégyenérzetünkre. Azzal, hogy "valamit rosszul csinálunk,hiszen csúnya kövérek vagyunk", látszólag megalapozzák az ő "jobban tudásukat". E kettő kombinációjaként azután a gyalázásunk és sértegetésünk átneveződik "segíteni akaró,hozzáértő véleménnyé"; ez az elnevezés azonban nem fedi a valóságot. A valóság az, hogy hatalmaskodni akarnak felettünk, el akarnak bizonytalanítani, bántani akarnak. Ne dőljünk be nekik.

Ps: és, ha meg tudjuk állni, ne merengjünk túl sokat azon a kérdésen, hogy miért viselkednek így. Ez az ő dolguk, agyaljanak rajta ők. Ha mégsem hagy nyugodni minket a kérdés, írjuk be a keresőbe a fenti kulcsszavakat: " hogyan lesz valakiből kövéralázó fitneszfasiszta". 

A bejegyzés trackback címe:

https://kerekhely.blog.hu/api/trackback/id/tr968329814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hitetlen · http://hitetlen.blog.hu/ 2016.01.29. 22:30:14

Tök jó és teljesen jogos felvetések. Csak egy valamit nem értek. Azt mondod, hogy „ne merengjünk túl sokat azon a kérdésen, hogy miért viselkednek így. ” Miért? Szerintem fontos lenne megérteni, hogy mi miért történik. Akkor is, ha tényleg nem tudod befolyásolni, hogy a másik, hogy reagáljon, ne legyen erőszakos stb. De legalább legközelebb hamarabb felismernéd vagy valami. Őszintén szólva nem tudom, hogy az ilyen ellen az asszertív önvédelmen kívül mivel lehetne fellépni. Jó lenne, ha az lenne a civilizáltság alapja, hogy nem vagyunk erőszakosak sem fizikailag, sem lelkileg a többi emberrel szemben, de ez – egyelőre – utópia. Addig és ezért fontos a miért viselkednek így mások kérdésre adott válasz.

kerekhely 2016.01.30. 19:41:23

Kedves Hitetlen!

Azt hiszem, fel kell adnunk azt az illúziót, hogy bármi módon meg tudjuk előzni a verbális erőszakot. Ezzel együtt azt a tévhitet is el kell búcsúztatnunk, hogy ha tudjuk, miért agresszívak és bántóak velünk egyesek, akkor legközelebb meg tudjuk védeni magunkat az ilyesfajta viselkedés ellen. Elsajátíthatunk persze védekező technikákat, de ezek egyáltalán nem függenek össze a bántalmazók indítékaival. A tudományos kutatások természetesen nagyon fontosak a témában; a szociálpszichológia például hatalmas lendületet kapott a II. világháború után; amikor mindenki szeretett volna magyarázatot kapni a náci háborús bűnösök viselkedésére. Úgy gondolom viszont, hogy ezeket a magyarázatokat semmiképpen nem a nácik áldozatainak, magánemberként kellett megtalálniuk- hanem csakis a szakembereknek.

Hitetlen · http://hitetlen.blog.hu/ 2016.02.02. 00:23:32

@kerekhely: Értem. Csak nagyon nehéz kikapcsolni a vágyat, hogy megértsd, mi történt veled. Ez is egyfajta babona, hogy mintha te tehettél volna róla, és legközelebb nem akarod csinálni. A cikkben ez szépen le van vezetve, hogy miért nem igaz. Csak ezt el is kell hinni.
Köszi a választ.

kelda 2016.02.04. 14:45:47

nem vagyok rá büszke, de ha érteni akarod, hogy miért lesz valaki fat shamer, elmondhatoma saját sztorimat.

közel sem voltam soha a túlsúlyhoz, mert stresszes és depresszív időszakban is csak fogytam. én inkább úgy tűnt, hogy elfogyok, hogy ha rosszul érzem magam. emellett rendkívül sokat szorongok, mondhatni szorongás függő voltam és mostanság próbálok leszokni. a szorongásom tárgyát innentől kezdve képezheti bármi, a lényeg az, hogy egy természetellenes, túlhajtott állapotban legyek, mert ehhez szoktam hozzá. hogyan jön ez a fat shaming-hez? szorongásom egyik állandó tárgya az alakom, az a 2 kiló felesleg, ami boldogabb időszakaimban rám kerül és nem tudok tőle megszabadulni. én azért néztem undorodva a túlsúlyos és ezzel együtt kiegyensúlyozott emberekre, mert borzalmas tükröt tartott nekem a saját elégedetlenségemről. arról, hogy ha ők képesek megbékélni a saját testükkel, én miért nem vagyok rá képes soha. egyértelműnek tűnt, hogy a hiba bennük van és nem bennem: nekik kéne elégedetlennek lennie és nekem kéne elégedettnek.

saját magamból kiindulva azt gondolom, hogy az érez szinte már haragot a túlsúlyosokkal szemben, akik maguk testképzavarral, állandó elégedetlenséggel és az önbecsülés teljes hiányával küzdenek.

mindemellett amúgy én azt is gondolom, hogy van az a túlsúly, ami hosszú távon fenntartva legalább olyan káros, mint pl a cigi, de a fat shaming legkevésbé sem segít senkin.

kerekhely 2016.02.05. 10:52:54

@kelda: azt a részét tökéletesen értem, hogy vannak emberek, akik a saját sztorijuk folyományaként más (ellenük semmit el nem követő) emberek iránt ellenszenvet, gyűlöletet éreznek. Azt nem értem, hogy ezekből az érzésekből milyen döntések, milyen erkölcsi megfontolások alapján lesznek szavak vagy tettek. És igen, van az a túlsúly, ami káros. De erről nem érdemes beszélni, ugyanis ezt MINDEN kövér ember pontosan tudja, a fat shamerek meg csak beleszólási ürügynek használják.

A Gumiszoba 2016.02.09. 19:09:42

Gyakorlatilag minden szava bántalmazás. És ez a fajta kommunikáció irányul egyébként a feministák ellen is. Persze, ha határozottan reagálsz és elküldöd a picsába, mondván, h ez nem kommunikálás, ez nem vita, hanem bántalmazás, máris ott a következő hülyeség, hogy nem bírod a más véleményt (de, azt igen, csak a bántalmazást nem), itten tenálad fasizmus van, te önimádó vagy, akit csupán tömjénezni ehet (nem, viszont szeretek olyanokkal egy térben lenni, akikkel támogatjuk egymást és hasonlóan gondolkodunk).

kerekhely 2016.02.12. 00:44:28

@A Gumiszoba: igen, én is nagyon jól ismerem ezeket a taktikákat... Engem valahogy az borít ki nagyon, amikor a konkrétan mindkettőnk által ismert valóságot próbálják elhazudni, vagy megmásítani, elkendőzni. Az ebben a posztban szereplő pasi például annak ellenére szapult engem az álnevem és fényképtelenségem miatt, hogy neki magának sem volt képe... Nekem az tud segíteni, ha nagyon a témánál maradok. Meg a tiltás funkció, persze.
süti beállítások módosítása