Amit nem árt, ha tudsz, mielőtt táplálékkiegészítőt választasz
2016. július 01. írta: kerekhely

Amit nem árt, ha tudsz, mielőtt táplálékkiegészítőt választasz

Tudományos bizonyítékok és tudományos cáfolatok

A tegnapi nyuszikás skandalum után kutakodtam egy kicsit: milyen forrásból győződhetünk meg arról, hogy mi valóban hatásos, és mi nem az egyes nyavalyákra. Nagy-nagy örömömre találtam egy egészen rendkívüli infografikát; ami éppen ezt szemlélteti!

Az ábrára kizárólag emberek bevonásával végzett,véletlenszerű, placebo-kontrollon alapuló kutatások eredményei kerültek fel; nem kell tehát attól tartanunk, hogy olyan információhoz jutunk belőle, ami esetleg embereknél még nem, csak patkányoknál bizonyított. 

vitaminok2.jpg

A grafikán alul helyezkednek el a kimondottan ártalmas-, majd a nagyon csekély mértékben bizonyított hatásfokú szerek, és felfelé haladva eljutunk a tudományos módszerekkel bizonyítottan hasznos táplálékokig, kiegészítőkig.

Az egy-egy szerhez tartozó buborékok mérete az internetes kereséseik számát tükrözi; a narancssárga szín pedig azokat a kiegészítőket emeli ki, amiknek ugyan eddig még nem igazán bizonyított a hatásossága, de ígéretesek, így velük kapcsolatban további kísérletek várhatóak.

Azért szerepel egy-egy anyag többször is az infografikán, mert minden, állítólagos vagy valós hatást külön-külön buborékkal szemléltettek a szerkesztők. Így például a D vitamin megjelenik általános egészségi állapotra ható-, megfázásra ható-, cukorbetegségre ható-, szívbetegségekre ható-,rákos megbetegedésekre ható szerként is (felülről lefelé haladtam az ábrán ennél a felsorolásnál; az általános egészségi állapotunkra egyértelműen bizonyítottan jótékonyan hat a D vitamin; a rákbetegekre gyakorolt gyógyhatása viszont csekély bizonyítottságú.)

Az ábra kereshető, mind táplálékkiegészítő-típusra, mind betegségtípusokra; és minden buborék, kattintás után, részletes információkat szolgáltat az adott szer adott hatására vonatkozó kutatásokról. 

Használjátok egészséggel az infografikát, a táplálékkiegéstíőket pedig felelősséggel!

(Eredeti cikk:http://www.iflscience.com/health-and-medicine/see-which-health-supplements-arent-backed-by-science/)

A bejegyzés trackback címe:

https://kerekhely.blog.hu/api/trackback/id/tr778858214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása