Címkék rajtunk
2016. február 12. írta: kerekhely

Címkék rajtunk

Avagy: a túlevés típusai

Az evészavar-kéthét lezárásaként fogadjátok szeretettel ezt a rajzos ismertetőt a túlevés különböző kategóriáiról! Az összefoglalót én állítottam össze; úgy vélem, jól használható a gyakorlatban, és a legtöbb túlevő a segítségével beazonosíthatja a saját nyavalyáját. A mások által ránk aggatott címkék rémesen megbélyegzőek; de ugyanezek a címkék lehetnek felszabadítóak is, ha mi magunk bukkanunk rájuk, és ismerünk bennük magunkra. Amikor végre szavaink lesznek arra, amitől régóta szenvedünk, akkor elkezdhetünk valódi megoldásokat és valódi segítséget keresni. A rajzokon szereplő kategóriák nem egymásra épülő, hierarchiába foglalható, vagy minden lehetséges "esetet" lefedő meghatározások, inkább talán a leggyakoribb elnevezései és típusai annak, amit a köznyelvben sommásan a "túl sokat eszik" kifejezéssel szoktunk leírni. Nem minden szakember használja és ismeri el az összes kategóriát; ugyanígy nem minden szakirodalomban található meg minden típus. Az öt közül az egyetlen, ami klasszikus evészavarként jelenik meg a pszichiátria nagykönyvében, a DSM V-ben, az a falásrohamos kényszerevés, a binge eating disorder*. A terminusok gyakran átfedik egymást, néha szinonímaként használják őket, néha pedig éppen az egyes (máshol szinonim) zavarok közötti eltéréseket hangsúlyozza a szakirodalom- még a legelismertebb nemzetközi, evészavarokra specializálódott klinikák szóhasználatában is meglehetős ellentmondások vannak. Könnyen lehet, hogy valaki több kategóriában is magára ismer. És még egy fontos tudnivaló: az összefoglalásból kihagytam a bulímiát, mint bár túlevéses, de közismert és viszonylag könnyen azonosítható, jellegzetes étkezési zavart. Íme tehát, ilyenek lehetünk mi, túlevők! 

blogra_1.jpg

Zárásképpen következzen néhány, a témába vágó ingyenes, online teszt! Kizárólag angol nyelvűek, mivel magyarul gyakorlatilag csak fogyókúrákat népszerűsítő oldalakon elérhetőek hasonló jellegű kérdőívek; ezekkel pedig nem szeretnék elvi közösséget vállalni. (Legfőképpen azért nem, mert a fogyókúrázás nagymértékben növeli az evészavarok kialakulásának esélyét.) Kérlek, hogy használjátok az alábbi teszteket okosan! Szükség esetén ne habozzatok segítséget kérni, és figyeljetek oda a szeretteitekre is! Az enyhe evési zavarok is komoly betegségekké tudnak alakulni!  (Erősen javaslom egyébként, hogy akit részletesebben érdekelnek az egyes kategóriák, angolul keresgéljen a neten; ugyanis a magyar források nem annyira bőségesek; és még kevésbé átláthatóak bennük mind az elnevezések, mind az azokhoz tartozó evészavarok, állapotok kritériumai, mint az angol nyelvű forrásokban.)

"Normális" - értsd: különösebb zavaroktól mentes evés

Érzelmi evés - emotional eating 

Falásrohamos kényszerevés - binge eating disorder

Falásrohamos kényszerevés - binge eating disorder

Falásrohamos kényszerevés vagy kényszerevés - binge eating disorder vagy compulsive eating

Ételfüggőség - food addiction

Végezetül: köszönöm, hogy olvastátok, kommenteltétek, lájkoltátok, megosztottátok a blogot és a facebook oldalt ez alatt a két, evészavarokra fókuszáló hét alatt is. Ha ezzel a poszttal kapcsolatban kérdéseitek merülnek fel, azokat nagyon szívesen megválaszolom! A következő héten visszatérünk a normál kerékvágásba; azaz a fat-shaming, az abszurd társadalmi elvárások, és a nők és férfiak megítélése közötti ordító igazságtalanságok csodás világába. Tartsatok velem! 

 

* A binge eating disorder, azaz a BED a magyar szakirodalomban gyakran egyszerűen csak kényszerevésként, vagy túlevésként, túlevéses zavarként jelenik meg. A "falásrohamos kényszerevés" elnevezés legjobb tudomásom szerint tőlem származik; a kényszerevés ugyanis a BED-nél egy lényegesen általánosabb kategória, és fontosnak tartom, hogy mindkettőnek olyan elnevezése legyen, amely lehetővé teszi a megkülönböztetésüket. 

(A figurákat a sp-studio.de oldalon lévő rajzolóval készítettem.)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kerekhely.blog.hu/api/trackback/id/tr18381504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hitetlen · http://hitetlen.blog.hu/ 2016.02.12. 10:17:19

Imádom a teszteket! :)

ACORN Normal eater …: 3 pont (pont nem tartozom bele :D )
Psych Central BED: nem valószínű
Psychology Tools BES: 20/46 Scores in the 18 - 26 range indicate moderate Binge eating behavior.
Bodywise Food Attitudes Quiz: 82 pont
If your total is greater than 30, it is likely that you are using food for reasons other than hunger on a regular basis.
FAI Self Assessment – 6 igen - Answering one or more of these questions with a “yes” could indicate a food addiction.
ACORN Eating Disorder Inventory: 5-1-5
three or more in 1-10, you have symptoms of anorexia;
three or more in 11-20, you have symptoms of bulimia;
and three or more in 21-30, you have symptoms of binge-eating disorder and/or
possibly food addiction.

Két dolog zavart nagyon.
1. Az egyik tesztben volt egy ilyen:
„You have a healthy concern about eating too much junk food.”
Mi minősül egészségesnek? Ezt szerintem senki sem tudja, nemhogy az átlagember.

2. Az ételfüggőség milyen kifejezés már? Mindenki ételfüggő. Az anorexia, ha nem eszel. Enni kötelező. Függőségnek nevezni arra utal, hogy letehetnéd, ha akarod, hogy ez egy felesleges, plusz dolog. Alkoholt inni nem muszáj, dohányozni, drogozni, szerencsejátékozni stb. sem, de enni muszáj, különben meghalsz.

kerekhely 2016.02.15. 13:23:13

@Hitetlen: de igen, nagyjából lehet tudni; gyümölcs-zöldség-hal-összetettszénhidrát jó; extrazsíros/extracukros dolgok:rossz. A csoki, a csipsz, a szalonna, a szalámik, a töpörtyű, a nutella nem egészséges. És igen, itt igenis van az,hogy (értelmes határok között) minél kevésbé feldolgozott egy élelmiszer, annál egészségesebb.

Az ételfüggőség egy-egy ételtípusra vonatkozik, nem összességében véve minden ételre.
süti beállítások módosítása