Nem feltétlenül tökéletes külsejű férfiak kövér nőket gúnyolnak
2016. december 20. írta: kerekhely

Nem feltétlenül tökéletes külsejű férfiak kövér nőket gúnyolnak

...és valahogy ritkán jut eszébe bárkinek is helyretenni őket...

Namost, ezt azzal kell kezdenem, hogy én tényleg, de tényleg, soha senki külsejére nem szólok be. Ha valakivel bajom van, az a viselkedése miatt van; akkor pedig a viselkedéséről is mondok véleményt, és nem a kinézetéről. Szerintem ilyen jellegű megjegyzéseket sem nekem, sem másnak nincs jogunk tenni; a másik ember fizikai adottságait firtatni nemtelen dolog- és általában verbális támadás. De mi van akkor, ha a beszóló maga sem egy matyóhímzés?

Mert mondjuk ugye ha a kertem úgy néz ki, mint amit egy évtizedes aszály után még savval is fellocsoltak, akkor furán veszi ki magát, ha elkezdek a szomszédomnak tanácsokat adni a pázsit gondozásáról. Vagy, tegyük fel, azt az osztálytársamat röhögöm ki, hogy csak hármast kapott év végén matekból, akiről év közben én magam is minden dolgozatomat másoltam. Nemár...Ezek ugye azért olyan bicskanyitogató dolgok.  De akkor mégis honnan a bátorság a beszólogatásokhoz? Ezek a férfiak nem félnek, hogy egyszer csak valaki leleplezi őket? Hogy valaki felteszi a kérdést: "mégis milyen alapon, hát néztél te már tükörbe?"

Tegyük fel, ahhoz, hogy pénzügyi tanácsadóként komolyan vegyenek, demonstrálnod kell a viszonylagos gazdagságodat. Jógaoktatóként sem fogsz karriert csinálni, ha olyan merev vagy, mint egy bot; vagy minden lehajlásnál hangosan nyögsz kínodban. Viszont ahhoz, hogy nők külsejéről szabadon alkothass szélsőségesen negatív véleményt, hogy vadidegen nőket gúny céltáblájává tehess,  ehhez nem kell semmit letenned az asztalra. Végképp nem kell jól kinézned. Mondjuk, ha stand up komikus vagy, a facebook oldaladon szórakoztathatod azzal a rajongóidat, hogy egy kövér nőről készült képet közéjük dobsz, mint kutyák elé a csontot, és akkor jönnek a kommentek, a "fújbazdmegek"- tök egyszerű módja a népszerűséged növelésének.Tulajdonképpen az is elképzelhető, hogy a képen szereplő nő mind a 200, felesleges kilójával együtt is jobban néz ki, mint te magad- de ez nem számít. Ami számít, az két dolog- férfiként feljogosítva érzed magad arra, hogy minden nő külsejéről véleményt alkoss; illetve hogy a kövéreket szabad gyalázni. Vagy, egy másik példát nézve: hogy 2016-ban még mindig ott tartunk, hogy egy férfi, akinek annyi értelem sem sugárzik a tekintetéből a szakmai profiljához tartozó képen, mint mondjuk egy katicabogárnak; szóval hogy egy ilyen férfi megengedi magának ezt.Hogy lekocáz valakit.Hogy lekocáz valakit, mikor pedig ő maga volt tájékozatlan; mikor nem hogy nem kérték a véleményét, de még csak nem is vették fel vele közvetlenül a kapcsolatot- egyszerűen kedve volt valakinek egyet beszólni; ki tudja, talán bal lábbal kelt fel, vagy reggel észrevette a tükörben, hogy elkezdett pocakot ereszteni. Vagy, az örök példa, Bochkor Gábor; aki többek között Pierce Brosnan feleségének kövérségéből csinált magának népszerűséget.

Szóval egyfelől nem kell tartaniuk semmitől- a társadalom java részének szemében a túlsúlyos emberek vegzálása teljesen rendjén való. A kövéreket alázó humoristák nyilván ismerik a saját közönségüket, és tudják, hogy vevők az ilyen poénokra - hogy többségük vevő, legalábbis. Bochkor Gábor pozíciója ugyebár sziklaszilárd; és a kocázós pasi sem vállalt túl nagy rizikót- privát üzenetben egy nő kövérségét firtatni hatékony módja a nő megalázásának, és szinte biztosan titokban is marad- melyik nő kürtöli világgá, hogy lekocázták? Ugyanakkor kezdenek hallatszódni más hangok is. Mint ahogy láthatjuk, mégiscsak van olyan nő, aki minden "tűrésre nevelés" és társadalmi norma ellenére kikéri magának. Ráadásul egyre több ilyen nő lesz. Srácok, kezdhettek készülődni. 

bodyshaming.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kerekhely.blog.hu/api/trackback/id/tr5712063401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása